Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 1 martie 2009
înapoi

B. Stânga internațională

a) Cuba
Reflectiile lui Fidel Castro

ÎNTÂLNIREA CU CRISTINA

Convorbirea a durat 40 de minute, schimbul de idei a fost intens şi interesant după cum mă aşteptam. Este o persoană cu convingeri profunde. N-au ost dezbateri.
Când a vorbit în Aula Magna a Universităţii Havana,  a răspuns rapid la întrebările studenţilor demonstrând  talent şi capacitatea de ripostă.
La Şcoala Latinoamericană de Medicină întâlnirea a fost emoţionantă; cântecele studenţilor ţărani de origină Guarani cu muzica şi instrumentele tipice ale acestei etnii, au dat un ton special întâlnirii. I-au dăruit un halat de medic, şi l-a îmbrăcat peste costumul cu jachetă şi pantalon de culoarea portocalei.
De la ELAM a venit să stea de vorbă cu mine.
Vorbind despre Statele Unite i-am semnalat importanţa istorică pentru Cuba a faptului că ieri, la ora 12, trecuseră 10 preşedinţi de-a lungul a 50 de ani, în care, în pofida imensei puteri a acestei ţări n-au reuşit să distrugă Revoluţia Cubaneză.
I-am spus că nu aveam nici cea mai mică îndoială asupra onestităţii cu care Obama, al unsprezecelea preşedinte de la 1 Ianuarie 1959, îşi exprimă ideile, dar că în pofida nobilelor sale intenţii vor rămâne multe  întrebări la care să fie dat un răspuns. De exemplu, m-am întrebat: cum putea un sistem risipitor şi consumist prin excelenţă să conserve mediul înconjurător.
Multe alte aspecte de politică naţională şi internaţională ale Cubei şi Argentinei au fost abordate.
Capacitatea Argentinei de a produce alimente şi bunuri industriale cu tehnologie avansată sunt factori decisivi pentru dezvoltarea ei. A menţionat capacitatea ingineriei informatice de a comercializa pe piaţa mondială, în ţări ca India, de mare interes pentru aceasta care este, în schimb,  tare în crearea de programe.

Cristieni îi place să se consacre muncii şi să-i dedice tot timpul. Totuşi este  capabilă să-şi apere drepturile când  vizitează altă ţară, să-şi impună un număr de ore ca să facă exerciţii şi să se adapteze, ceea ce este respectat de toţi.

FIDEL CASTRO RUZ
21 ianuarie 2009
Ora 6:30 p.m