Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 1 martie 2009
înapoi

B. Stânga internațională

a) Cuba
Reflectiile lui Fidel Castro

AL UNSPREZECELEA PREŞEDINTE AL STATELOR UNITE

Marţea trecută, 20 ianuarie 2009, a asumat şefia imperiului Barack Obama ca Preşedinte cu numărul unsprezece, de la triumful Revoluţiei cubaneze din ianuarie 1959.

Nimeni nu se poate îndoi de sinceritatea cuvintelor sale când afirmă că va transforma ţara sa într-un model de libertate, respect pentru drepturile omului în lume şi pentru independenţa altor popoare. Fără ca asta, desigur, să ofenseze pe cineva, cu excepţia mizantropilor din orice colţ al planetei.  Deja a afirmat confortabil că închisoarea şi torturile de la Baza ilegală de la Guantanamo vor înceta imediat,  ceea ce începe să semene îndoieli în cei care au făcut un cult din teroare ca un instrument la care nu se poate renunţa al politicii externe a ţării sale.

Figura inteligentă şi distinsă a primului preşedinte negru al  Statelor Unite de la fondarea lor acum două secole şi trei sferturi ca republică independentă, se autotransformase sub inspiraţia lui Abraham Lincoln şi Martin Luther  King, până când a devenit simbolul viu al visului american.

Totuşi, în ciuda  tuturor încercărilor prin care a trecut, Obama nu a trecut prin cea mai grea din toate.  Ce va face  când imensa putere pe care a luat-o în mâna sa va fi absolut inutilă ca să depăşească insolubilele contradicţii antagonice ale sistemului?

Am redus reflecţiile aşa cum îmi propusesem pentru anul acesta,  ca să nu-i întrerup şi nici să nu-i disturb pe tovarăşii de la partid şi din aparatul de stat în luarea deciziilor pe care trebuie să le ia în faţa greutăţilor obiective pe care le întâmpină, derivate din criza economică mondială. Eu sunt bine, dar insist, nici unul dintre ei nu trebuie să se simtă angajat de eventualele mele Reflecţii,  starea mea sau moartea.

Revăd discursurile şi materialele elaborate de mine  de-a lungul a peste jumătate de secol.

Am avut rarul privilegiu de a observa evenimentele  atât de mult timp. Primesc informaţii şi meditez pe îndelete asupra evenimentelor. Sper să nu mă mai bucur de asemenea privilegiu peste patru ani, când se va încheia primul mandat prezidenţial al lui Obama.

FIDEL CASTRO RUZ
22 ianuarie 2009

Ora 6:30 p.m.