Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 1 martie 2009
înapoi

B. Stânga internațională

a) Cuba
Reflectiile lui Fidel Castro

CÂNTECUL DE LEBĂDĂ AL BOGAŢILOR

Oligarhii chilieni şi-au rupt hainele de pe ei cu vizita Preşedintei Michelle Bachelet în Cuba.

Subsecretarul de Relaţii Externe al Chile, Alberto Van Klaveren a declarat că în Reflecţia din 12 februarie, au fost emise idei cu titlu strict personal. Este foarte cert că nu vor să le dea alt caracter.

Am primit cu tot respectul pe Şeful statului chilian. N-am folosit nici  un cuvânt care ar fi putut ofensa pe ilustra oaspete.  Ar fi fost lipsit de bun simţ.  Înţelegeam că este o datorie elementară, deşi  însemna pentru mine un efort în plus, fiindcă a însemnat ore dedicate convorbirilor, şi apoi să scriu despre întâlnire.

Am selectat câteva fotografii luate de un colaborator  de pe vremea când eram Şeful Statului şi le-am  înmânat ei ca să decidă ce să facem cu ele.  Eu singur n-am folosit nici una dintre ele.

De ce atâta zarvă printre oligarhi pentru această vizită?

Pentru că se afirmă că cele spuse de mine  constituie „o interpretare  istorică a unor teme foarte îndepărtate în timp”, după cum informează agenţia ANSA?

Nu am alt angajament decât cu adevărul istoric, şi istoria  consemnează că  Eliberatorul Americii, Simon Bolivar, proclamând el independenţa Boliviei,  a trasat  o amplă fâşie de pe coasta Pacificului Americii de Sud între paralelele 22 şi 23. De asemenea consemnează că deşertul Atacama a fost inclus în teritoriul ţării pe cale de a se naşte, Bolivia, când s-a produs victoria contra imperiului spaniol.

Guano, nitratul, cuprul şi alte  minerale valoroase descoperite mai apoi erau pe acest teritoriu.  Am fost destul de moderat afirmând că nu se ştia dacă aceste minerale  erau chiliene sau boliviene,  a fost un mod diplomatic de a exprima realităţile,  gândind că în definitiv, Bolivar concepea o Americă Latină Unită, mai mare prin conceptul acesta decât prin bogăţiile ei.

Oricum, nimic nu poate răpi din importanţă momentului istoric  care va însemna poimâine aprobarea sau respingerea Amendamentului Constituţional în Venezuela.

Din partea mea, voi fi întotdeauna fidel  istoricului popor care a sacrificat atâtea vieţi începând de la 11 septembrie 1973, în apărarea ideilor nemuritoare ale Preşedintelui Salvador Allende şi voi repudia până la ultima mea suflare politica odioasă a lui Augusto Pinochet.  Poate spune acelaşi lucru oligarhia chiliană şi birocraţii care vor s-o spele de orice răspundere?

FIDEL CASTRO RUZ
13 februarie 2009
Ora 6:17 p.m.