Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 1 martie 2009
înapoi

B. Stânga internațională

d) Germania

Apel anti-NATO 

Nu razboiului, nu NATO

Cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a organizatiei militare NATO, facem apel la toata lumea sa vina la Strasbourg si Kehl in aprilie 2009 pentru a protesta impotriva politicilor militare si nucleare agresive ale NATO, si pentru a promova viziunea noastra despre o lume mai dreapta, fara razboaie.

NATO este din ce in ce mai mult un obstacol in calea realizarii pacii mondiale. De la sfarsitul Razboiului Rece NATO s-a reinventat ca o unealta militara a "comunitatii internationale", inclusiv in ceea ce priveste asa-zisul "razboi cu terorismul". In realitate el este un instrument al imperialismului militar, ce ocoleste ONU si sistemul legislatiei internationale, accelerand militarizarea si cheltuielile pentru inarmare.

Tarile membre NATO realizeaza 75% din cheltuielile militare mondiale. Urmarindu-si din 1991 agenda expansionista NATO a purtat razboi in Balcani, sub masca unui "razboi umanitar" si apoi a purtat sapte ani de razboi brutal in Afghanistan, razboi extins in ultima vreme si in Pakistan.

In Europa NATO contribuie la inrautatirea tensiunilor, alimentand cursa inarmarilor cu asa-zisa sa "aparare anti-racheta", cu un masiv arsenal nuclear si o doctrina ce-i ingaduie sa foloseasca prima arma atomica. Extinderea UE este legata strans de extinderea NATO, expansiunea lor in Estul Europei si dincolo de ea, ca si operatiunile NATO din aceste zone, contribuind la accentuarea tensiunilor existente in lume, lucru vazut clar cu prilejul razboiului din Caucaz. Fiecare extindere a granitelor NATO sporeste riscul de razboi, inclusiv de razboi nuclear.

Pentru realizarea visului nostru de faurire a unei lumi pasnice noi respingem raspunsurile militare la crizele globale si regionale, acest tip de raspunsuri fiind o parte a problemei, nu a solutiei. Noi refuzam sa traim sub teroarea armelor nucleare si respingem inceperea unei noi curse a inarmarilor.
-Trebuie reduse cheltuielile militare, dirijand resursele pentru satisfacerea nevoilor umane.
-Trebuie desfiintate toate bazele militare aflate pe teritorii straine. Suntem impotriva tuturor structurilor destinate interventiilor militare.
-Trebuie sa democratizam si sa demilitarizam relatiile dintre popoare si sa stabilim noi forme de cooperare pasnica pentru cladirea unei lumi mai sigure si mai drepte.
Va chemam sa raspanditi acest mesaj in randul comunitatilor si miscarilor voastre, si sa veniti la Strasbourg si Kehl pentru a ajuta la realizarea acestui ideal. Noi credem ca o lume a pacii este posibila.

Nu razboiului- nu NATO

Activitatile de protest vor include o demonstratie in ziua de sambata 4 aprilie, o conferinta internationala intre 2 si 5 aprilie, actiune directa si nesupunere civica, si o tabara internationala de rezistenta intre miercuri 1 aprilie si duminica 5 aprilie.

5 octombrie 2008

Pentru cei interesati, adresa de contact este: http://notonato.wordpress.com/appell