Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 1 martie 2009
înapoi

B. Stânga internațională

b) Grecia

10 ani de la bombardarea Serbiei de catre NATO
Întalnirea internationala de la Thessaloniki 21-22 martie 2009

Cu ocazia celei de-a 10-a aniversari a interventiei imperialiste impotriva Iugoslaviei, soldate cu bombardarea Serbiei in mai 1999, Partidul Comunist al Greciei (Marxist-Leninist) organizeaza o intalnire internationala multilaterala a partidelor si organizatiilor comuniste, progresiste si pentru pace din Balcani, Europa de Est si zona Mediteranei de Est, cu scopul schimbului de pareri asupra situatiei internationale si cautarii unor modalitati de consolidare a solidaritatii internationale si a luptei antiimperialiste a popoarelor din regiune.

Zece ani dupa devastatoarele bombardamente impotriva poporului sarb si a interventiei imperialiste din Kosovo, Balcanii raman scena unor intense rivalitati inter-imperialiste precum si a unor amestecuri imperialiste in problemele interne ale tarilor de aici. Recunoasterea independentei Kosovo a deschis drumul re-desenarii granitelor in regiune, ceea ce creaza noi primejdii la adresa pacii si viitorului popoarelor din Balcani. La fel si politica NATO de extindere spre est, in conditiile in care anul acesta ea va aniversa 60 de ani de existenta. Popoarele din Balcani sunt in mod serios si constant amenintate de amestecul imperialist si de tutela NATO.

Razboiul din Georgia, planurile SUA de instalare de rachete in E Europei, puternicele mobilizari militare din zona Marii Negre si Mediteranei de Est sunt semne ale unei crescande rivalitati interimperialiste care ameninta grav popoarele din regiune, dreptul lor de a trai in pace si liniste. Iar recentul atac criminal al Israelului asupra Fasiei Gaza si masacrarea in masa a palestinienilor scot in evidenta necesitatea fauririii unui puternic front de solidaritate internationala cu lupta dreapta a poporului palestinian pentru eliberarea tarii sale.

Nu exista alta alternativa decat cea a fauririi unui puternic front comun antiimperialist al popoarelor si miscarilor populare, independent de orice tutela imperialista sau nationalist burgheza cu scopul inlaturarii prezentei imperialiste din regiunea noastra. Comunistii si toate fortele progresiste si iubitoare de pace trebuie sa joace in acest front rolul conducator prin coordonarea activitatii si luptelor lor si intarirea solidaritatii internationaliste.

Noi speram ca aceasta intalnire sa fie de real ajutor in acest sens, sa contribuie la faurirea unui front international anti-imperialist si anti-razboi care sa aiba initiativa actiunii si mobilizarii fortelor muncitoresti si populare.

La aceasta manifestare participa si un reprezentant al Asociatiei Scanteia, tovarasul Nicolae Pera, vechi militant pentru pace si progres social.

Deasemeni NPCR a transmis un mesaj pe care-l redam mai jos.

Mesajul comunistilor romani
adresat intrunirii de la Thesaloniki din 21-22 martie 2009

Trăim vremuri tulburi şi complexe. Cum trebuie acţionat astăzi, în noile condiţii istorice, este de datoria noastră să găsim soluţii, iar asemena intruniri, ca cea de acum, este de dorit să dea măcar unele dintre aceste răspunsuri.Tările capitaliste dezvoltate economic se confruntau cu o criză majoră de sistem, proprie sistemului capitalist, determinată de contradicţia dintre caracterul social al producţiei şi caracterul privat al însuşirii profitului, criză a cărei povară capitaliştii încearca, prin guvernele aservite lor, să o arunce pe umerii celor ce muncesc.

Asistăm la încercările disperate ale imperialismului capitalist globalizat de a supravieţui prin inducerea în eroare a popoarelor prin tot felul de operaţiuni de cosmetizare manipulatoare cu ajutorul maşinii de propagandă reprezentată de trusturile private de mass-media aservite în cea mai mare parte lor.

Romania, ca si intreaga zona a Balcanilor, este situata la intretaierea intereselor a 3 mari puteri imperialiste rivale- SUA, UE si Rusia, prezenta imperialista manifestandu-se nu numai pe plan politic si militar ci si pe cel economic, avand in vedere ca majoritatea industriei si a sectorului financiar se afla sub controlul capitalului strain, provenit in proportie covarsitoare din aceste 3 puteri (vezi controlul francez asupra industriei automobilelor, cel rus asupra metalurgiei neferoase, cel austriac asupra bancilor). Efectul acestei prezente este transformarea Romaniei intr-un fel de semicolonie comuna a celor 3 mari forte capitalisto-imperialiste. De aceea, desi exista anumite situatii in care comunistii pot si trebuie sa manevreze intre ele, sa foloseasca in interesul lor si al poporului contradictiile dintre imperialisti, telul nostru trebuie sa fie alungarea tuturor imperialistilor, lichidarea dependentei tarii fata de toate puterile straine.

Referitor la coordonarea luptelor antiimperialiste din zona, noi suntem pe deplin de acord cu ea, dorim adancirea colaborarii dintre partidele comuniste si muncitoresti din zona, organizatii ale societatii civile ( in Romania fiinteaza Asociatia Militantilor pentru Pace Egalitate si Progres Social ,,Scanteia”) mergand pana la realizarea unei coordonari la nivel suprastatal, bineinteles, pe baza deplinei egalitati dintre partide si a respectarii specificului fiecarei tari, specific ce poate face ca principala contradictie sa difere de la o tara la alta- noi considerand, de pilda, ca principala contradictie la noi in Romania  este pe moment cea dintre masele populare din Romania, indiferent de nationalitate, si imperialismul UE, UE fiind acum puterea care exercita controlul politic si fiind de asemenea cel mai mare investitor de aici, deci prin urmare si cel mai mare exploatator al muncitorilor romani."

Suntem, deci, favorabili fauririi unui front international antiimperialist si antirazboinic care sa aiba iniativa mobilizarii maselor muncitoare.

Facem apel la toate fortele politice care au la baza invatatura marxist-leninista si declara ca lupta pentru o noua societate ca alternativa la actualul sistem capitalist anacronic si perimat sa treaca peste divergentele de orice natura care inca le mai dezbina  si sa se alature unui front comun de lupta impotriva capitalismului imperialist.

Nutrim speranţa că în termenul cel mai scurt unitatea forţelor marxiste, comuniste, se va concretiza printr-o nouă Internaţională comunistă care să continuie idealurile inaintasilor..
Traiasca comunismul, viitorul de aur al omenirii !

Noul Partid Comunist Roman
Comitet de initiativa

Presedinte Petre Ignat