Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 1 martie 2009
înapoi

B. Stânga internațională

c) Turcia

Alegeri locale in Turcia pe 29 martie2009

Comuniştii marxist-leninişti analizează apropiatele alegeri locale în primul rând în vederea organizării şi luminării maselor şi a întăriririi alternativei socialiste. Demascarea partidelor burgheze ca şi tendinţa de creare a unui pol socialist.

Pe 29 martie 2009 vor avea loc în Turcia şi Kurdistanul de Nord alegeri locale. În contextul înrăutăţirii crizei economice atât partidele burgheze cât şi forţele revoluţionare, democrate şi progresiste au demonstrat un viu interes faţă de aceste alegeri, începând deja să se pregătească pentru ele. Campaniile electorale sunt în general o perioadă când muncitorii arată un mai mare interes pentru politică.

Pentru Kurdistan aceste alegeri vor avea într-o anumită măsură şi un caracter de referendum. Declaraţia primului ministru Erdogan că visează să preia Amed, inima Kurdistanului, din mâinile DSP, precum şi vizitele pe care le-a făcut în Kurdistan în a doua jumătate a lui 2008, au pus în alertă mişcarea naţională kurdă. Aceasta a declarat că Amed este castelul său şi nu va lăsa AKP să ocupe acest castel, şi că urmăreşte să-şi mărească mandatele din zonă de la 51 la 105. Mobilizarea a început în urma protestelor pe care vizita lui Erdogan în Kurdistan le-a provocat şi care arată polarizarea Kurdistanului între un AKP pro-autorităţi şi DTP reprezentând mişcarea naţională se va adânci.

Alegerile vor arăta dacă promisiunile AKP de deschidere a unui canal TV în limba kurdă şi a unui Departament de limbă şi literatură kurdă la universităţile din Istanbul şi Ankara, acompaniate de măsuri electorale cum ar fi distribuirea de spaghete şi cărbune, vor da rezultate sau nu. Reprezentanţii conştienţi ai poporului kurd au răspuns acestor măsuri cu lozinca “Nu vrem paste ci libertate”, declarând totodată că nu crede în promisiunile guvernului cum ar fi cea de deschidere a postului TV TRT6.

Alegerile locale din 29 martie vor reprezenta o ocazie pentru multe forţe progresiste şi revoluţionare, inclusiv ale mişcării naţionale kurde, de a se uni pe platforme comune şi de a nominaliza candidaţi comuni împotriva partidelor burgheze. Un număr de 24 de organizaţii, între care partide, platforme şi organizaţii de masă precum Platforma Socialistă a celor Asupriţi (ESP) şi Partidul Democrat al Poporului (DTP) au declarat astfel într-o conferinţă de presă ţinută pe 27 decembrie 2008 la Istanbul că vor acţiona unit în vederea alegerilor din 29 martie în toate oraşele şi provinciile în vederea constituirii unei alternative pentru muncitori şi toţi cei asupriţi. Platforme similare celei din Istanbul- constituite sub lozinca “Vom reuşi împreună”- s-au mai constituit în numeroase oraşe şi provincii- deşi cu diferenţieri în ce priveşte participanţii la ele- creîndu-se astfel condiţiile pentru participarea împreună la alegeri.

Pregătindu-se pentru alegerile locale ESP şi-a publicat pe 18 ianuarie manifestul electoral şi tacticile electorale, la o conferinţă de presă ţinută la Istanbul. ESP a anunţat că în acele oraşe unde a realizat acorduri va susţine candidaţi comuni, iar în acelea unde nu a reuşit acest lucru va merge cu candidaţi proprii, iar în regiunile kurde va susţine candidaţii DTP. În vederea “ripostei prin greve, boicoturi şi demonstraţii împotriva şomajului, a concedierilor, sărăciei, şovinismului şi terorii fasciste, agresiunii împotriva Palestinei, în vederea apărării dreptului nostru la locuinţe, hrană, combustibil, locuri de muncă şi o viaţă decentă”, ESP cheamă milioanele de oameni ai muncii să nu voteze pentru partidele sistemului, ci pentru candidaţii pe care îi sprijină. Ridicând steagul socialismului ESP oferă celor ce muncesc o alternativă revoluţionară, fie pe liste comune cu alte forţe asemănătoare fie prin liste proprii

Traducere din Bulletin International