Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 1 martie 2009
înapoi

B. Stânga internațională

c) Turcia

Revolta din Grecia ne invata

Revolta marcata de greve muncitoresti, de ocuparea campusurilor universitare si lupte de baricade pe strazi constituie o explozie de furie fata de criza economica, de somaj, de nesiguranta locurilor de munca si de guvernele neo-liberale responsabile pentru acestea. Revolta din Grecia nu a izbucnit brusc, asemenea unui fulger pe cer. Ea a fost precedata de actiunile de rezistenta ale studentilor, muncitorilor si functionarilor publici in fata tentativelor de reformare a securitatii sociale, a deschiderii de universitati private si altor masuri similare, actiuni materializate prin greve si proteste impotriva privatizarilor si inchiderii de fabrici. In ultimii ani Grecia a fost zguduita frecvent de actiuni de rezistenta ale unor diverse grupuri, care au stat la originea actualei revolte alaturi de uciderea lui Alexis si au inceput sa creeze imaginea unei rezistente populare unite impotriva guvernului grec.

Studentii si elevii de liceu s-au aflat in centrul acestei miscari, formand grupul cel mai militant. Alaturi de ei au participat muncitori si alte categorii de oameni ai muncii, in frunte cu profesorii, in ceea ce poate fi considerat cea mai mare revolta din Grecia din 1974 incoace.

S-a incercat prezentarea acestei revolte populare ca o actiune a unor grupuri de jefuitori si anarhisti porniti pe incendieri si distrugeri, dar ea a fost cauzata de furia populara impotriva politicilor neo-liberale si asaltului asupra drepturilor sociale, furie ce a atins apogeul datorita crizei economice si a explodat datorita uciderii lui Alexis, care a constituit elementul catalizator.
Fortele conducatoare care incearca sa denigreze revolta populara din Grecia sunt cele care o urasc pentru ca se tem de ea, sunt cele care inca mai inainte isi vazusera sfarsitul apropiindu-se atunci cand furia imigrantilor a explodat in suburbiile Parisului datorita uciderii unui tanar imigrant, sau atunci cand masele argentiniene, saracite si infometate de criza din 2001, au blocat traficul si au jefuit supermarketurile, sau atunci cand revolte cauzate de foame au izbucnit in intreaga lume, din Africa pana in China. Fortele conducatoare din Grecia se tem de revolta pentru ca stiu ca ea n-are nimic de-a face cu jaful, stiu ca ea, asa cum a marturisit recent insasi cancelarul Germaniei Angela Merkel, este strans legata de criza. Iar criza este la randul ei strans legata de sistemul capitalist, de incercarile de privatizare, de vanzarea educatiei si a sanatatii din ultimii ani. Si, intr-adevar, exponentii acestui sistem de exploatare si opresiune au absoluta dreptate sa se teama de revolta din Grecia.

Aparatorii blanzi si politicosi europeni ai "democratiei", care nu inseamna pentru cei ce muncesc nimic altceva decat libertatea de a fi exploatati, ei incearca sa linisteasca spiritele, sa potoleasca revolta, sunt impotriva masurilor severe care ar putea-o inflama si mai tare, astfel incat focul ei sa mistuie nu doar acest guvern ci si intreaga dominatie a burgheziei o data cu el. Revolta din Grecia fie ca fi infranta fie va duce la caderea guvernului Karamanlis, dar rezultatul nu va conta prea mult, caci revoltele care au izbucnit in lume una dupa alta, in Bolivia, Venezuela, Argentina, Paris, Nepal si multe alte locuri, acestea intaresc lupta si solidaritatea popoarelor impotriva sistemului capitalist-imperialist. Revolta din Grecia isi va avea locul alaturi de acestea si va arata muncitorilor greci, ca si celor din intreaga lume, cum trebuie luptat cu sistemul.

Aceasta revolta de asemenea a polarizat diferitele forte din Grecia. De o parte se gasesc fortele reactionare ale lui Karamanlis si asasinii politiei, iar de cealalta rezistenta poporului grec, care aprinde strazile sub lozinca "Este corect sa te razvratesti!" Aceasta pozitie va juca fara indoiala un rol important in ridicarea nivelului de constiinta si organizare a oamenilor muncii.

Revolta din Grecia a fost salutata cu multa simpatie in Turcia, precum si in Kurdistanul de Nord. S-a incercat cultivarea in randul popoarelor noastre a urii si dusmaniei fata de poporul grec, de clasa muncitoare, de oamenii muncii si fortele progresiste si revolutionare din aceasta tara. Dar aceste tentative au dat gres si popoarele noastre si-au exprimat sprijinul fata de revolta din Grecia cu actiuni de solidaritate, in timp ce reprezentantii statului burghez, in frunte cu primul ministru Tayyip Erdogan au adresat felicitari lui Karamanlis, adica reprezentantului unui stat fata de care au promovat dusmania timp de decenii. Scara larga a actiunilor de solidaritate cu revolta din Grecia a intarit sentimentele internationaliste ale poporului nostru. Atat in tara noastra cat si in lumea intreaga rezistenta si revolta poporului grec deschid drumul unor noi lupte impotriva politicilor economice si sociale distructive, a opresiunii si masacrelor care-si gasesc expresia in crimele politiei.

Traducere din publicatia electronica ,,International Bulletin” nr.77
din 1 ianuarie 2009 organ de presa al MLKP - Partidul Comunist Marxist Leninist din Turcia