Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 9; iulie - august 2010
înapoi

A.11. Criza economica si solutiile lui Karl Marx

Tudose Iulian

"Criza economica ii face pe multi sa se intoarca la ideologia lui Karl Marx",se arata intr-un studiu realizat de Leo Panitch, profesor de stiinte politice la Universitatea York din Toronto,in articolul "Marx modern",publicat in revista "Foreign Policy"

Criza economica readuce in prim-plan ideologia socialista , pentru simplul motiv ca a fost prezisa de Marx cu ani in urma.
"Marx era adevaratul realist. Neo-liberalismul se afla deja intr-o situatie dificila si inainte de criza economica,  pentru ca in toate zonele lumii unde se aplica, multi oameni sufera.Bancile se prabusesc,
oamenii isi pierd locurile de munca. Fabricile se inchid si cererea de bunuri pe piata scade", spune  Panitch.

Ce ar face Marx?
"Le-ar spune oamenilor sa depaseasca izolarea sociala la care i-a condamnat capitalismul, sa se organizeze in sindicate si organizatii si sa faca o revolutie"
Criza economica a survenit pe fondul contradictiilor inerente sistemului capitalist.

Daca ar fi observat criza economica actuala, Marx ar sublinia defectele capitalismului care au dus la aceasta criza. Noile instrumente financiare au permis cresterea riscurilor, iar acumularea de capital ar fi fost mult mai mica fara ele, in ultimele decenii.

Finantele au ajuns sa stea la baza societatii, iar cererea de bunuri a ajuns sa fie dependenta de carduri de credit si de dobanzi. Sindicatele nu mai au aceeasi forta, iar reducerea ajutoarelor sociale a facut oamenii sa fie vulnerabili la socurile de piata.

Al cincilea punct al Manifestului Partidului Comunist al lui Marx, era nationalizarea bancilor, iar acum auzi despre astfel de propuneri peste tot, chiar si de la persoane care respingeau pana acum marxismul.

Politica SUA este foarte departe de a implementa astfel de masuri, chiar daca a preluat multe din institutiile masive care au intrat in faliment, in urma crizei. Si asta pentru ca statul, dupa ani intregi de
atrofiere, nu mai are capacitatea de a transforma o industrie in alta.

Statul in sine trebuie sa se schimbe.