Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 9; iulie - august 2010
înapoi

A.16. Che Guevara, 82 de ani de la naștere

Asociația Che Guevara – România
cheguevara_68ro@yahoo.com

Ernesto Guevara de la Serna, supranumit "Che", s-a născut pe 14 iulie 1928, în orașul argentinian Rosario. Înainte de a deveni revolutionar el și-a făcut studiile la Rosario și a absolvit Universitatea din Rosario (1953), devenind medic.

La numai un an dupa încheierea studiilor, dându-si seama că discrepanțele sociale existente în America Latină pot fi rezolvate numai printr-o revoluție populară, a plecat în Mexic, unde i-a întălnit pe Fidel Castro și alti revolutionari cubanezi exilați.

În 1956, impreuna cu acestia, el a intrat in lupta de gherilă impotriva dictatorului cubanez și marionetă a imperialiștilor americani Fulgencio Batista. Datorită sprijinului poporului cubanez mișcarea revoluționară condusă de Fidel Castro și Che a preluat puterea în anul 1959.

Dupa ce a fost în conducerea Guvernului revoluționar cubanez,o vreme chiar guvernator al Băncii Naționale a Cubei, el a plecat în Congo pentru a se alătura gherilelor de acolo, demers ce s-a soldat cu un eșec întrucât masele de acolo nu erau pregătite pentru o revoluție așa cum gândea el. După această experiență, chiar bolnav, Che Guevara, s-a întors in America Latină să continue lupta și unde și-a găsit sfârșitul fiind asasinat, după ce a fost luat prizonier, de soldați bolivieni, la comanda CIA, în muntii Boliviei.

Dar imperialiștii americani nu au reusit sa ucida și ideile lui de libertate și independență, idei impărtășite de toți oamenii asupriti de pe planetă. Din acest punct de vedere putem spune ca Che traiește și azi, trăiește prin ideile lui, prin filozofia lui de viață și numeroasele realizări în slujba revoluției. El se află în Pantheonul marilor oameni care au schimbat istoria în bine.

În Bolivia sute de oameni iau parte în fiecare an la ceremoniile de comemorare a eroului revoluționar Che Guevara, în apropierea satului unde a fost capturat si ucis. In Argentina, tara sa natala, s-a ridicat o statuie in memoria sa si ii este dedicat un festival muzical.

Și în România Asociația che Guevara a organizat o masă rotundă în memoria marelui revoluționar al cărui nume îl poartă.

Cu siguranță, opiniile în privința lui Che sunt împărțite. Dar imaginea sa, precum si ideile sale pentru care a luptat, îndreptate impotriva oricărei forme de imperialism, dăinuiesc pâna în ziua de azi si vor dăinui și în deceniile ce vor urma.