Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 9; iulie - august 2010
înapoi

A.5. A 65-a aniversare a Conferintei de la Potsdam

Declaratia FIR (Federația Internațională a Rezistenților)   

Pe 8 mai 2010 țările și popoarele, nu doar din Europa, au comemorat ”Ziua Victoriei”, ziua eliberării de sub jugul fascist. Această dată marchează începutul unei noi ere de cooperare a popoarelor Europei, cooperare ce a fost violată în mod deschis de imperialiștii SUA, NATO și UE, mai întăi în timpul Razboiului Rece și apoi prin războiul din fosta Iugoslavie, campania de bombardare a Serbiei din 1999 pentru secesiunea Kosovo.

Baza pentru dezvoltarea pașnica a popoarelor a constituit-o consultările din cadrul coaliției antihitleriste de la Potsdam de la sfârșitul lui iulie și începutul lui august 1945. Aici reprezentantii Marii Britanii, ai Uniunii Sovietice si ai Statelor Unite au stabilit regulile și condițiile pentru organizarea Europei postbelice, ca o garanție că fascismul nu va mai apărea niciodată în Germania.

Aliații au trasat de asemenea noile frontiere în Europa, au stabilit distrugerea potențialului militar al fascismului german și crearea unei noi ordini politice și sociale pe baza principiilor denazificării, demilitarizării, demonopolizării și democratizării.

Conferința a decis de asemenea ca linia Oder-Neise sa fie noua frontieră răsăriteană a Germaniei și a decis asupra necesității și regulilor transferului de populații. Grupurile revanșarde din Germania au denunțat aceasta drept "crimă de deportare".

La sfârșit premierul britanic Attlee, generalisimul Stalin si președintele Truman au semnat acest document ca reprezentanți politici ai Siegermachte. Acordul, sustinut mai tarziu și de Franța, a dat o structura juridică organizarii Europei postbelice.

Acordul de la Potsdam:

- stabilește caracterul criminal al organizațiilor și instituțiilor fasciste, așa cum se va sublinia și în procesul de la Nurnberg
- garantează până azi caracterul intangibil al graniței vestice a Poloniei
- stopează toate tentativele cercurilor revizioniste de a obține despăgubiri  de la Polonia si Cehia
- stabileste responsabilitatea marilor industriasi, bancheri, monopolisti germani pentru crimele fasciste si stopeaza toate incercarile de revizionism istoric
- defineste structura politică a noii ordini antifascist-democratice, care nu s-a implementat în partea de vest a Germaniei dar care asigura orientarea activitatii antifasciste pana azi- nu doar în Germania
- este documentul coaliției anti-hitleriste victorioase, bazate pe armatele coaliției și pe mișcarea populară de eliberare antifascistă.

FIR privește acordul de la Potsdam drept principalul document al ordinii postbelice, pavază împotriva oricăror încercări revanșarde și de revizuire a istoriei. Din păcate însă, acest acord nu a fost implementat niciodată. Din contra, a fost total neglijat, mai ales în zilele noastre, când asistăm la noua ascensiune a fascismului și anticomunismului în întreaga Europă, mai întăi în statele baltice și în fostele țări socialiste din Estul Europei și la încercările imperialiștilor de a denatura istoria celui de-al doilea razboi mondial, de a-l echivala pe Stalin cu Hitler, socialismul cu fascismul, victimele cu călăii fasciști.

Popoarele Europei, care au plătit mai mult ca oricare altele prețul războiului dezlănțuit de Hitler, nu trebuie să permită denaturarea istoriei celui de-al doilea razboi mondial, trebuie să pună capăt revirimentului fascismului și anticomunismului, care a fost arma ideologică a nazismului la inceputul celui de-al doilea razboi mondial.