Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 9; iulie - august 2010
înapoi

B. Stânga internațională

b) Germania
b.1. Minerii și mineritul in pericol in UE

Mesaj primit de PCR de la Partidul Marxist-Leninist din Germania MLPD

Dragi camarazi şi prieteni
Dragi colegi

Aşa cum probabil aţi aflat din presă, Uniunea Europeană a ajuns la Bruxelles la un acord care priveşte suspendarea subvenţiilor pentru industria minieră europeană începând din anul 2014. Acest lucru este parte dintr-un program de a arunca costurile crizei în cârca maselor de muncitori şi de angajaţi.

Pentru Germania, acest lucru înseamnă: închiderea tuturor exploatărilor miniere până în 2014 (în loc de 2018, aşa cum era prevăzut iniţial). Aceasta este o situaţie nouă, care poate provoca un val de concedieri în masă, precum şi anularea posibilităţii de pensionare anticipată, cum era până în prezent.

Noi înaintăm petiţia prin care spunem că nu suntem de acord cu închiderea minelor nici în 2014, nici în 2018, că luptăm pentru a menţine locurile de muncă ale minerilor şi ale tineretului şi că vom lupta pentru accesul la o materie primă atât de importantă precum cărbunele.

Cum influenţează tăierea subvenţiilor în ţara dumneavoastră? Ce fel de discuţii aveţi în legătură cu această temă? Ce petiţii se fac? Suntem de părere că pentru menţinerea locurilor de muncă din industria minieră este nevoie de unitate între mineri, dincolo de frontiere, de solidaritate.

Vă rugăm să ne scrieţi despre situaţia din ţara dumneavoastră şi cum anume putem să dezvoltăm lupta comună pentru menţinerea locurilor de muncă şi a solidarităţii. Care este părerea dumneavoastră în legătură cu emiterea unei declaraţii de protest comune a ţărilor care deţin minerit în Uniunea Europeană?

Saluturi cordiale şi noroc!
3 august 2010

Nota:
Acest mesaj a fost transmis sindicatelor miniere din Romania. Așteptăm răspunsul lor