Meniu

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

meniu

 

Ziarul Scânteia AS

SCÂNTEIA As - Ziar electronic de atitudine pro-comunistă editat de Asociația Scânteia

Nr. 20; decembrie 2012
înapoi

10. Romanii saracii Europei

Petre I.

Romanii vor ramane cei mai saraci europeni pana in 2025

Prognozele facute de Fondul Monetar International si alte institutii straine arata ca Romania va ramane cea mai saraca tara din Uniunea Europeana cel putin in acest deceniu, daca nu pana in 2025. Potrivit acestora, in 2017, nivelul mediu de trai al Romaniei va fi de 44% din media Uniunii Europene,
 
In 2011, Romania avea un PIB pe locuitor, ajustat la puterea de cumparare, de 39,4% din media Uniunii Europene, fiind cel mai scazut.

In 2015, Romania va avea un PIB pe cap de locuitor de 15.396 dolari, fata de 12.644 in 2008. Comparativ, Bulgaria va inregistra in acelasi an un PIB pe cap de locuitor mai mare, de 16.204 dolari, iar Serbia de 14.592 dolari.

Cehia, Slovacia si Polonia sunt primele tari est-europene care vor atinge nivelul mediu de trai din Uniunea Europeana pana in 2025.

Romania este in topul riscului foametei, apreciaza analistii japonezii de la Nomura intr-un amplu studiu pe care il publica pe:http://www.nomura.com/europe/resources/pdf/080910.pdf.
Ei afirma ca suntem tara europeana cu cel mai mare risc de foamete.

Analistii ne clasau pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Pe primul loc se afla Bangladesh, urmat de Maroc, Algeria, Nigeria si Liban. Vecinii nostri de la Sud de Dunare, bulgarii, se afla pe locul 19.    Studiul Nomura ia in calcul procentul cheltuielilor populatiei cu alimentele (49,4% - in cazul Romaniei), PIB-ul pe cap de locuitor (9300 de dolari) si importul net de alimente (1,1% din PIB). 

Romania are cea mai mare rata a riscului de saracie.  Potrivit datelor UE, in prezent rata riscului de saracie in randul persoanelor care lucreaza este de 17,3% in Romania, cea mai mare din Uniunea Europeana, in timp ce in Republica Ceha si Finlanda, acelasi indicator este de doar 3,7.

Riscul ridicat de saracie in randul celor care lucreaza creste in mod continuu datorita nivelului foarte mic al salariilor si a dificultatii de a obtine venituri din alte surse.

Sinteză realizată după surse din mediul online